Dit is
De Kunstvloer.

Galerie De Kunstvloer is gevestigd in Tegelen. Wiel en zijn vrouw Majanne heten u van harte welkom in hun gezellige galerie. Vaak staat de koffie klaar, altijd is er tijd voor een praatje. Tot snel in De Kunstvloer!

Galerie De Kunstvloer

Wiel Heemskerk begint in de jaren 1980 als amateur fotograaf met een voorliefde voor zwart-wit en een anders-dan-de-rest mentaliteit. De donkere kamer als geboortegrond voor talloze van zijn fotowerken. Regionale fotoclubs en foto-exposities als uitlaatklep. In het creatieve proces dat elke foto vraagt, begint hij zich na een tijdje te storen aan de beperking van de foto in eenvoudige aluminium lijst.

De vergankelijkheid der dingen

De sfeer die zijn foto’s oproepen, gecombineerd met zijn fascinatie voor de vergankelijkheid der dingen, leidt hem naar een nieuwe manier van presenteren.
Hij begint zijn foto’s in oude raamkozijnen, verweerde deurpanelen en allerhande andere, a-typische lijsten te presenteren. De foto verandert van een standaard decoratief item in een uiting van kunst.

Tand des tijds

Dit markeert het begin van een nieuwe fase; hij begint allerlei andere voorwerpen aan en op zijn fotowerken te bevestigen, het kan soms niet gek genoeg; kranen, sleutels, spijkers, enzovoorts. Voor het passe-partout maakt hij gebruik van platen zink die hij maakt van oude dakgoten, flink aangetast door de tand des tijds.

Toevoegen of weglaten

Als verzamelaar van oude materialen, snuisterijen en frutsels put hij inmiddels uit een enorme voorraad die zijn inspiratie voeden en andersom. Door constant met dingen te schuiven en te puzzelen ontstaan er nieuwe assemblages. Veelal is het een keuze tussen iets toevoegen of iets weglaten. 

Soms liggen items jarenlang in een kast of een lade, voor ze in een vlaag van bezieling meegenomen worden in een nieuw kunstwerk. En foto’s, of “dingen voor aan de muur” zijn al lang niet meer de enige uiting waarin deze voorwerpen een thuis vinden.

Een goede mop

Door de smeltkroes van materialen onstaan er assemblagekunstwerken van allerlei aard. Vaak met een komische inslag waar iedereen zijn eigen verhaal in mag of kan zoeken. Regelmatig gebeurt het dat iemand een voorwerp of een onderdeel uit het kunstwerk herkent, zo ontstaat er contact met mensen die misschien niet direct iets met kunst hebben maar wel met een glimlach op hun gezicht naar huis gaan. Want naast de kunstliefhebber, is Wiels werk altijd een reden tot een plezierig gesprek, discussie of een goede mop.

Wiel zijn assemblages ontstaan in zijn atelier en zijn zelden gepland. Ze groeien als het ware uit zijn handen. Elk stukje materiaal, elke frutsel en snuisterij heeft zo zijn eigen geschiedenis en verhaal, en dat maakt elk werk uniek. Regelmatig breekt hij af om er  weer op te bouwen, dat leidt meer dan eens tot een drastische verandering maar ook verbetering van het oorspronkelijke idee.

Galerie De Kunstvloer
Spoorstraat 35, 5931 PS Venlo
+31 (0) 77 – 38 26 360

Elke zaterdag geopend
van 13.00 u. tot 17.00 u.